logo
Logga inFavoriter

Matta under säng

Mysigt sovrum – med matta under sängen 

Sovrummet är en plats ämnad för återhämtning, mysiga stunder och avslappning. Med rätt inredning och fina textilier kan du skapa en vilsam och ombonad oas, som du älskar att starta och avsluta din dag i. Ett välkänt knep bland inredningsarkitekter, för att skapa den där riktigt mysiga och lyxiga hotellkänslan i sovrummet, är att inreda med en matta under sängen. Men hur ska du egentligen tänka när du väljer en sovrumsmattaoch hur placerar man den? Svaren dina frågor finner du här 

Vilken mattdesign ska du välja under sängen? 

Mönstrade och livfulla, enfärgade och stilrena, runda som rektangulära ochinte minsti många olika material. Mattor finns i tusentals modeller. Här är våra bästa råd att ha i åtanke rörande design, när du ska välja en matta att ha under sängen: 

  1. Mattans form

En rektangulär matta är det mest traditionella valet. Den är enkel att placera och finns i många olika storlekar. Vill du däremot ha en mjukare och kanske mer lekfull framtoning, kan du testa att placera en rund matta under sängen 

  1. Materialet på mattan

Är du ute efter en extra vilsam och ombonad atmosfär? Satsa en mjuk och fluffig matta, som känns skön att med bara fötter. Viskos, “bubbligaullmattor, rya och andra sorters luggmattor är väldigt populära val. De är mysiga mot fötterna och ger den där extra lyxiga hotellkänslan många älskar.  
 
Vill du ha en matta som inte samlar damm lika lätt som en luggmatta, kanske grund av allergi? kanske en vacker kelimmatta kan vara något för dig? 

  1. Mattans färger och mönster

Färgvalet din matta sätter tonen och känslan i ditt sovrum. Vårt råd är att välja naturnära, ljusa eller mer neutrala färger när du väljer en matta att ha under sängen. Oavsett om den är enfärgad eller mönstrad. Det ger en lugn och harmonisk atmosfär, där sinnena tillåts att vila. Föredrar du färg framför ljust och neutralt? kan en matta vars färger går i mindre bjärta nyanser vara ett bra alternativ. 

matta under säng

placerar du en matta under sängen 

Hur du placerar en matta under din säng är en fråga om två saker; din personliga smak och storleken mattan. Här är fyra vanliga alternativ hur mattor kan placeras under sängen: 

  • Matta under hela sängen Ger ett bra helhetsintryck, men kräver en matta som är stor nog. Sängen placeras centrerat mattan, att minst 50–60 cm sticker ut var sida och vid fotändan. Eventuella nattduksbord hamnar också ovanpå mattan.  

  • Matta under 2/3 av sängen Här står huvuddelen, samt nattduksborden direkt golvet. Resten av sängen står centrerat över mattan, med 50–60 cm av mattan utstickandes vid fotändan och om sidorna av sängen.  

  • Matta under halva sängenEtt bra val om du har en mindre matta. Placerad under den nedre halvan av sängen, att en stor del av mattan sticker ut framför fotändan, ger mattan en trevlig visuell balans.  

  • Matta halvt vid sidan av sängen Ett alternativ som passar bra när du har sängen placerad mot en vägg. kan mattan placeras en liten bit in under sängen, men med merparten vid sidan. Passar också bra för runda mattor under sängen. 

Välj rätt storlek mattan under sängen 

Hur stor matta ska man egentligen ha under en säng? Frågan är vanlig. En bra tumregel att förhålla sig till när du ska köpa en matta att ha under en säng, är att utgå från sängens storlek och hur du vill placera mattan under den. En matta bör sticka ut minst 50–60 centimeter från sängens kant. Det ger en visuell balans och inramning till sängen, samtidigt som du får tillräckligt med utrymme att runt sängen mattan.  

Här är några riktlinjer du kan förhålla dig till gällande standardstorlekar mattor och sängar: 

  • 200x300 cm – minimal storlek för en matta som ska ligga under en dubbelsäng 180 cm och uppåt. Har du en mindre matta under en 180-säng ser det inte lika balanserat ut och mattan sticker ut för lite för att ge dig tillräckligt att sätta ner fötterna . 

  • 200x260 cm – det minsta måttet för en matta under en 160-säng. Men den får gärna vara större.  

  • 140x200 cm – minsta storleken mattan som ska ligga under en enkelsäng 90 cm, om den står mot en vägg. Är sängen placerad mitt i rummet, kan du med fördel välja en större matta.