Beställ senast 17 dec för leverans innan julafton.Se i kassan för aktuella leveranstider.
logo
Logga inFavoriter

Köpguide för köksknivar

Grönsakshacka, brödsåg eller filékniv? Valet av kökskniv är avgörande för din matlagning. Låt oss guida dig till rätt beslut i knivlådan. 

1. Välj rätt kniv för rätt tillfälle  

Råvaran är en given utgångspunkt i valet av kniv. Genom att lära dig vad de olika knivsorterna är gjorda för kan du enkelt underlätta jobbet i köket. Att välja rätt knivmodell är nyckeln till en felfri mice en place, alltså förberedelsen av råvarorna som du ska använda i matlagningen. 

Kockkniv Det här är kökets allroundkniv nummer ett. Investerar du i en kockkniv av hög kvalitet kommer den med stor sannolikhet bli ett av dina allra mest hållbara och användbara köksverktyg. 

Santokukniv Santokukniven härstammar från Japan och är utformad för att kunna användas på flera områden. Den är oftast kortare än en kockkniv och har ett tunnar blad för att underlätta snabba hackrörelser. 

Skalkniv En skalkniv brukar vara 8-15 cm lång och ha ett rakt och spetsigt blad. Den lilla storleken gör den smidig och till ett perfekt verktyg för att skala, skiva och dekorera mindre råvaror som frukt och grönt. 

Grönsakshacka En grönsakshacka med brett blad har trots sin stora storlek en perfekt balans. Användningsområdet är framför allt att skära grova grönsaker där knivens tyngd kommer till sin rätt i hackmomenten. 

Trancherkniv Knivsamlingen är inte komplett utan en trancherkniv, eller förskärare som det också kallas. Den fungerar lika väl för att skiva kyckling som söndagsstek och julskinka. 

Filékniv För att bli ett proffs på att filea fisk krävs två saker: fingerfärdighet och en grym filékniv. Tack vare knivens smala form kommer den åt små gömmor av ben utan att förstöra fisken. 

Ostkniv Ostbrickan kräver flera knivar för att inte blanda ihop ostarnas olika smaker. Hårda ostar serveras enklast med en kniv eller en vass spade. Mer porösa ostar bryter du enkelt isär med en ostgaffel. 

Brödkniv Det tandade bladet som en brödkniv har är avgörande för att kunna få till fina och raka skivor utan att ditt bröd trycks ihop och skadas. Och gå inte på myten om att tandade knivar inte går att slipa om! 

2. Skötsel och förvaring 

Att ta hand om knivarna på rätt sätt är a och o för att de ska hålla länge. Att handdiska och torka av bladen med en kökshandduk direkt efter användning är en bra början. Se också till att förvara knivarna i ett knivställ eller på annat vis som förhindrar dem att skava mot varandra. Undvik även nybörjarmissar som att skära i för hårda material eller att använda eggen för att skrapa undan råvaror på din skärbräda.  

Tips! Med lite krogspråk tas du lätt för ett proffs. Julienne är grönsaker skurna i tunna stavar och brunoise grönsaker skurna i små tärningar.

3. Material 

Vilket material du väljer handlar främst om vilka egenskaper du värderar högst hos en kniv och hur mycket tid du är villig att lägga ner på underhåll.  

Keramisk

Keramiska knivar är hårdare än stålknivar och har därför en längre livslängd. De görs av en speciell sand som ger eggen mikroskopiska tänder som sågar sig igenom råvarorna. Det är också ett lysande materialval om du ska skära äpple då det inte blir brunt efteråt.  

Rostfritt stål

Detta är det allra vanligaste materialet i knivlådan. Det är tåligt och kan enkelt slipas upp. Däremot håller stålknivarna skärpan något kortare än keramiska knivar. 

Kolstål

Till skillnad från rostfritt stål innehåller inte kolstålet någon krom som skyddar det från att rosta. Fördelen med kolstål är att det är enkelt att underhållsslipa och göra väldigt vasst. 

Damaskusstål Att välja en kniv med vackert marmorerat blad i damaskusstål förhöjer känslan av exklusivitet men har ingen nämnvärd påverkan på skärförmågan. 

 

 

Populära produkter