Köpguide för stekpannor
Steka, koka, blanchera, fräsa och sautera – verben i kokböckerna kan få vem som helst att backa från spisen. Men frukta icke! Med rätt utrustning kan också du få toppresultat. Vi guidar dig genom den bullrande djungeln av stekpannor.
Så väljer du rätt stekpanna
1. Lär känna din spis!
Innan du ger dig ut för att handla stekpannor är det viktigt att veta vilka material som fungerar ihop med din spis.
Elspis
Oavsett om din elspis har en glashäll eller traditionellt upphöjda gjutjärnsplattor bör du satsa på stekpannor i rostfritt stål, gjutjärn eller varianter med en non stick-beläggning.
Induktionshäll
Till utseendet är induktionsspisen väldigt lik en elspis med glashäll. Skillnaden är att hällen inte blir varm utan hettar upp kok- och stekkärl genom ett magnetfält. Därför fungerar enbart magnetiska pannor och kastruller. Alltså kärl i titan, järn och vissa typer av rostfritt stål.
Gasspis
Gasspisen har en mycket snabb uppvärmning och är perfekt för den som vill ha kontroll över tillagningstemperaturen då man enkelt kan justera lågan. De med gasspis kan välja fritt mellan non stick-beläggning, gjutjärn eller rostrfritt stål.
2. Vad ska du laga?
Olika maträtter ställer vitt skilda krav på utrustningen. Låt anrättning och råvara avgöra material och storlek på stekpannan.
Aluminium
Stekpannor med en så kallad non stick-beläggning är optimal vid fettsnål stekning av exempelvis fågel, mager fisk och äggrätter. Tack vare stekpannans behandlade yta bränner inte råvarorna fast. Använd bara redskap som stekspadar i plast eller trä för att inte skada pannans beläggning
Rostfritt stål
Det här materialet kännetecknas av sin snabba uppvärmning och lättreglerade temperatur. Kastruller och stekpannor fungerar faktiskt till de allra flesta råvaror. Men undvik helst rätter med mjölk eller ägg. Materialet kräver att man tillsätter någon typ av fett vid tillagningen. Stål fungerar vid matlagning på de flesta temperaturer.
Gjutjärn
Detta material kan bli mycket varmt och är därmed perfekt för att skapa en spröd stekyta vid tillagning av allt från rotfrukter till fet fisk och stora köttbitar. Även gjutjärnspannor kräver att man tillsätter någon typ av fett vid tillagningen. Bäst resultat rån du på medelhög till hög värme.
3. Former för allt
Blinier, grillade grönsaker, paella eller kanske en risotto? Det finns stekpannor för alla ändamål. Välj en form speciellt framtagen för din anrättning! Du som ska grilla grönsaker eller kött använder med fördel en rejäl och räfflad panna i gjutjärn, det ger råvaran ett vackert mönster, likt resultatet du hade fått från en kolgrill utomhus. För att steka är den perfekta all round-pannan gjord i rostfritt stål. Ett tips är att skaffa dig en riktigt bra traktörpanna som kan användas för nästa alla rätter som lagas genom att både steka och koka.
4. Skötsel
Ge dina pannor, kastruller och grytor ett långt liv med rätt rengöring. Det krävs inte några komplicerade instrument eller starka medel men däremot är det viktigt att känna till att olika material kräver olika skötsel. Stek- och kokkärl i aluminium och stål rengörs lätt med vanligt vatten och diskmedel. Gjutjärnspannor däremot diskas med enbart varmvatten. Du kan även grovrengöra gjutjärnspannan då och då genom att täcka botten med cirka 0,5 cm grovsalt. Ställ sedan pannan på spisen på hög värme i ungefär 30 minuter. Rör om i saltet med jämna mellanrum. Processen drar ur fastbränt fett ur pannan.